Historie

Dweilen in een stad vol historie…………….

Eerst even dit…
Op 3 november 2012 zette de vermaarde Blauhúster Dakkapel uit Sneek, na veertig jaar muziek maken, een punt achter haar activiteiten. Op ontelbare plaatsen zorgde deze enthousiaste kapel met haar gezellige muziek voor vrolijke momenten. Natuurlijk ook in Sneek en dat willen we vasthouden door in de sfeervolle binnenstad van Sneek jaarlijks (op de eerste zaterdag van oktober) een Dweildag te organiseren.

Speellocaties met een verhaal…
Sneek is een historische stad en al het moois daarvan willen we graag delen met de vele muzikanten die de stad op onze Dweildag bezoeken.

De Dweildag starten we traditioneel in de Marktstraat. Sneek bestaat al meer dan duizend jaar en kreeg in 1456 officieel stadsrechten. De Marktstraat is één van de oudste straten van de stad met het sierlijke, monumentale stadhuis, dat gebouwd is in 1480, als middelpunt.

Op de Marktstraat worden de deelnemende muzikanten verwelkomd door de commissie die de Sneeker Dweildag organiseert. Voor iedereen staat de koffie en volgens traditie een overheerlijke koek van Poiesz klaar. Poiesz-Supermarkten is een familiebedrijf, opgericht in 1923 toen de grondlegger Lodewijk Poiesz een groentewinkel van 12 m2 begon aan de Havenstraat in Sneek. Hij
kon toen niet bevroeden dat de verkoop van groenten en fruit uit dit winkeltje later zou resulteren in een groot familiebedrijf met 5.000 medewerkers die werken voor bijna 70 supermarkten en ongeveer evenveel slijterijen.

Vlak achter de Marktstraat vind je de Martinikerk, vernoemd naar Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. Elk jaar vragen we hem om een blauwe hemel tijdens de Sneeker Dweildag.

We laten de kapellen graag spelen op bijzondere plekjes. Eén van die plekjes is de Sneker Waterpoort de bekendste waterpoort van Nederland. De poort is waarschijnlijk in 1492 opgetrokken toen rond Sneek een stadsmuur werd gebouwd en diende om de toegang over water naar de stad zo nodig af te sluiten. De poort kreeg de naam Hoogendster pijp (in Friesland wordt een waterpoort vaak pijp genoemd). In 1613 werd de poort verbouwd en in 1757 nogmaals.

De Waterpoort bestaat sindsdien uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de stadsgracht en het stadscentrum en boven de brug een poortwachterswoning. Sneek had nog vijf andere soortgelijke poorten, die in de loop van de eeuwen alle helaas zijn gesloopt. De Waterpoort bleef over en is tegenwoordig het symbool van de stad Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneker skútsje De Sneker Pan en in de zeilen van de Sneker zeilmakerij van Douwe Gaastra. De trendy kledinglijn van Gaastra, met het beeldmerk van de Waterpoort, is inmiddels over de gehele wereld bekend.

Sneek is met recht een waterstad; het grote aantal grachten en bruggen is daar het bewijs van. Het Schaapmarktplein – één van de speellocaties – is in feite een overkluizing van het water dat hier vroeger stroomde. Op het plein spelen we naast het standbeeld van de Sneker mr. Pieter Gerbrandy, de minister-president van Nederland in Londen in de Tweede Wereldoorlog. Uit piëteit is het standbeeld 10 centimeter langer dan Gerbrandy in werkelijkheid was.

Om van de ene naar de andere speellocatie te komen voeren we jou langs de Sneker grachten met haar vele monumentale panden. Een speciaal plekje heeft Weduwe Joustra. Al sinds 1864 wordt door dit bedrijf de enige echte Friese Beerenburg gedestilleerd. Anjenette Joustra begon toen aan het Kleinzand. Ze maakte de Beerenburg met kruiden én het receptuur van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam, onder de naam ‘Weduwe Joustra Beerenburg’. Nu 150 jaar later maakt de achter-achter-achter- kleindochter nog steeds dezelfde verrukkelijke Beerenburg, die ook een medicinale werking heeft, want de bijsluiter vermeldt nog steeds: “Het is verstandig iets van dit medicijn in te nemen, voordat men denkt onwel te worden”.

Een andere bijzondere locatie in het speelschema is de Wijde Burgstraat, pal tegenover het filiaal van C&A. In 1841 zijn de broers Clemens en August Brenninkmeijer hier hun handel in linnen gestart. Zij sloegen hun voorraad linnen op in een pakhuis, zodat ze niet keer op keer met hun goederen de lange weg naar Westfalen hoefden af te leggen. De geboorte van C&A  is een feit; het begin van een
lange familiehistorie die doorloopt tot de dag van vandaag. Nu met duizenden filialen over de gehele wereld. Bij de eerste kledingzaak van C(lemens) & A(ugust) Brenninkmeijer staat het standbeeld van de rondtrekkende Duitse lapjeskoopman Brenninkmeijer, die met een boerin zaken doet.

In de Kleine Kerkstraat laten we de muzikanten spelen voor de Cellulaire Gevangenis gebouwd in 1841. Gelukkig heeft de tegenwoordige Sneker meer behoefte aan muziek dan aan een gevangenis. In 1922 werd deze gesloten en sinds tientallen jaren is er een discotheek gevestigd. Tijdens de vele evenementen in Sneek, waaronder de Sneeker Dweildag, wordt er ook buiten muziek gemaakt.

Een speciale locatie is zeker ook de hoek van de Leeuwarderweg en de 1 e Oosterkade, waar café ’t Ouwe Vat is gevestigd. Op deze plek verzorgde de Blauhúster Dakkapel in 2012 na 40 jaar musiceren haar laatste Sneekweek-optreden. Ter gelegenheid daarvan bood De Putkapel een fraaie plaquette aan die is bevestigd aan de buitenmuur van ’t Ouwe Vat, met de tekst:

“Massaal deinden we mee op jullie muziek,
40 jaar lang kippenvel,
Hier in de Sneekweek voor groot publiek,
Bedankt Blauhúster Dakkapel.”