Historie
Al onze deskundige begeleiders van de dweilorkesten dragen de gehele dag een bordje bij zich met daarop de naam van het deelnemende orkest. Functioneel en goed zichtbaar voor de jury en publiek! Maar leuk detail is dat deze bordjes zijn afgeleid van de bordjesdraaier en animator van de Blauhúster Dakkapel; Fokko Dam!
Naast de geldprijzen, de bekende Waterpoort Trofee en de flessen Weduwe Joustra Beerenburg, zijn er ook extra ludieke prijzen die weer verwijzen naar de Blauhúster Dakkapel:
Dit jaar zal er een nieuwe publieksprijs worden uitgereikt ! Dit kan aan een wedstrijd of leut deelnemer zijn.
Deze publieksprijs wordt uitgereikt door de brouwers van het Sneker Bier “Ut Sneker Pypke”
Daarnaast is er natuurlijk ook weer een ludieke prijs voor de winnaar van het Vals Blaas Concour! .
Speellocaties met een verhaal…
Sneek is een historische stad en al het moois daarvan willen we graag delen met de vele muzikanten die de stad op onze Dweildag bezoeken.
Sneek bestaat al meer dan duizend jaar en kreeg in 1456 officieel stadsrechten. De Marktstraat is één van de oudste straten van de stad met het sierlijke, monumentale stadhuis, dat gebouwd is in 1480, als middelpunt.
In de Marktstraat worden de deelnemers verwelkomd door het bestuur en vrijwilligers van de Sneeker Dweildag. Voor iedereen staat de koffie/ thee enz klaar!
Vlak achter de Marktstraat vind je de Martinikerk, vernoemd naar Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. Elk jaar vragen we hem om een blauwe hemel tijdens de Sneeker Dweildag.
We laten de kapellen graag spelen op bijzondere plekjes. Eén van die plekjes is de Sneker Waterpoort de bekendste waterpoort van Nederland. De poort is waarschijnlijk in 1492 opgetrokken toen rond Sneek een stadsmuur werd gebouwd en diende om de toegang over water naar de stad zo nodig af te sluiten. De poort kreeg de naam Hoogendster pijp (in Friesland wordt een waterpoort vaak pijp genoemd). In 1613 werd de poort verbouwd en in 1757 nogmaals.
De Waterpoort bestaat sindsdien uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de stadsgracht en het stadscentrum en boven de brug een poortwachterswoning. Sneek had nog vijf andere soortgelijke poorten, die in de loop van de eeuwen alle helaas zijn gesloopt. De Waterpoort bleef over en is tegenwoordig het symbool van de stad Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneker skútsje De Sneker Pan en in de zeilen van de Sneker zeilmakerij van Douwe Gaastra. De trendy kledinglijn van Gaastra, met het beeldmerk van de Waterpoort, is inmiddels over de gehele wereld bekend.
Sneek is met recht een waterstad; het grote aantal grachten en bruggen is daar het bewijs van. Het Schaapmarktplein – één van de speellocaties – is in feite een overkluizing van het water dat hier vroeger stroomde. Op het plein spelen we naast het standbeeld van de Sneker mr. Pieter Gerbrandy, de minister-president van Nederland in Londen in de Tweede Wereldoorlog. Uit piëteit is het standbeeld 10 centimeter langer dan Gerbrandy in werkelijkheid was.
Om van de ene naar de andere speellocatie te komen vervoeren we jullie door Sneek langs haar vele monumentale panden. Een speciaal plekje heeft Weduwe Joustra. Al sinds 1864 wordt door dit bedrijf de enige echte Friese Beerenburg gedestilleerd. Anjenette Joustra begon toen aan het Kleinzand. Ze maakte de Beerenburg met kruiden én het receptuur van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam, onder de naam ‘Weduwe Joustra Beerenburg’. Nu 150 jaar later maakt de achter-achter-achter-kleindochter nog steeds dezelfde verrukkelijke Beerenburg, die ook een medicinale werking heeft, want de bijsluiter vermeldt nog steeds: “Het is verstandig iets van dit medicijn in te nemen, voordat men denkt onwel te worden”. De Weduwe Joustra kan worden genuttigd in de Scharnestraat of te wel tijdens de Sneeker Dweildag genoemd: de Weduwe Joustra Steeg.
Een andere bijzondere locatie in het speelschema is de Wijde Burgstraat, pal tegenover het filiaal van C&A. In 1841 zijn de broers Clemens en August Brenninkmeijer hier hun handel in linnen gestart. Zij sloegen hun voorraad linnen op in een pakhuis, zodat ze niet keer op keer met hun goederen de lange weg naar Westfalen hoefden af te leggen. De geboorte van C&A is een feit; het begin van een lange familiehistorie die doorloopt tot de dag van vandaag. Nu met duizenden filialen over de gehele wereld. Bij de eerste kledingzaak van C(lemens) & A(ugust) Brenninkmeijer staat het standbeeld van de rondtrekkende Duitse lapjeskoopman Brenninkmeijer, die met een boerin zaken doet.
Tijdens de vele evenementen in Sneek, waaronder de Sneeker Dweildag, wordt er ook buiten muziek gemaakt.
Een speciale locatie is zeker ook de hoek van de Leeuwarderweg en de 1e Oosterkade, waar café ’t Ouwe Vat is gevestigd. Op deze plek verzorgde de Blauhúster Dakkapel in 2012 na 40 jaar musiceren haar laatste Sneekweek-optreden. Ter gelegenheid daarvan bood De Putkapel een fraaie plaquette aan die is bevestigd aan de buitenmuur van ’t Ouwe Vat, met de tekst: