Historie

Al onze deskundige begeleiders van de dweilorkesten dragen de gehele dag een bordje bij zich met daarop de naam van het deelnemende orkest. Functioneel en goed zichtbaar voor de jury en publiek! Maar leuk detail is dat deze bordjes zijn afgeleid van de bordjesdraaier en animator van de Blauhúster Dakkapel; Fokko Dam!

Naast de geldprijzen, de bekende Waterpoort Trofee en de flessen Weduwe Joustra Beerenburg, zijn er ook extra ludieke prijzen die weer verwijzen naar de Blauhúster Dakkapel: 

Publieksprijs Wedstrijdklasse: “De Gevulde Koek Trofee”. Een ‘Gevulde Koek’ was een benaming voor een voor de Blauhúster Dakkapel uitgeschreven arrangement!

Publieksprijs Leutklasse: “De Ouwe Jonges Krentebroad Trofee”. Ouwe Jonges Krentebroad was de titel van de allerlaatste CD van de Blauhùster Dakkapel. 

Daarnaast zijn er 2 gevulde koelboxen met koud bier te verdienen met een speciale opdracht. Deze ludieke prijs de z.g.  “ Op een onbewoond Starteiland Trofee” heeft de naam te danken aan het allerlaatste optreden van de Dakkapel op het Starteiland/ Sneekermeer in de Sneekweek.

Speellocaties met een verhaal…

Sneek is een historische stad en al het moois daarvan willen we graag delen met de vele muzikanten die de stad op onze Dweildag bezoeken. 

Sneek bestaat al meer dan duizend jaar en kreeg in 1456 officieel stadsrechten. De Marktstraat is één van de oudste straten van de stad met het sierlijke, monumentale stadhuis, dat gebouwd is in 1480, als middelpunt. 

In de Marktstraat worden de deelnemers verwelkomd door de commissie die de Sneeker Dweildag organiseert. Voor iedereen staat de koffie en volgens traditie een overheerlijke koek van Poiesz klaar. Poiesz-Supermarkten is een familiebedrijf, opgericht in 1923 toen de grondlegger Lodewijk Poiesz een groentewinkel van 12 m2 begon aan de Havenstraat in Sneek. Hij kon toen niet bevroeden dat de verkoop van groenten en fruit uit dit winkeltje later zou resulteren in een groot familiebedrijf met 5.000 medewerkers die werken voor bijna 70 supermarkten en ongeveer evenveel slijterijen.

Vlak achter de Marktstraat vind je de Martinikerk, vernoemd naar Sint Maarten, de beschermheilige van de stad. Elk jaar vragen we hem om een blauwe hemel tijdens de Sneeker Dweildag.

We laten de kapellen graag spelen op bijzondere plekjes. Eén van die plekjes is de Sneker Waterpoort de bekendste waterpoort van Nederland. De poort is waarschijnlijk in 1492 opgetrokken toen rond Sneek een stadsmuur werd gebouwd en diende om de toegang over water naar de stad zo nodig af te sluiten. De poort kreeg de naam Hoogendster pijp (in Friesland wordt een waterpoort vaak pijp genoemd). In 1613 werd de poort verbouwd en in 1757 nogmaals. 

De Waterpoort bestaat sindsdien uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de stadsgracht en het stadscentrum en boven de brug een poortwachterswoning. Sneek had nog vijf andere soortgelijke poorten, die in de loop van de eeuwen alle helaas zijn gesloopt. De Waterpoort bleef over en is tegenwoordig het symbool van de stad Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneker skútsje De Sneker Pan en in de zeilen van de Sneker zeilmakerij van Douwe Gaastra. De trendy kledinglijn van Gaastra, met het beeldmerk van de Waterpoort, is inmiddels over de gehele wereld bekend. Bij de Waterpoort ligt het bekende schip “ De Dorstlesser” Hiermee werd vroeger het bier vervoerd naar het Starteiland ( Sneekermeer). Hier wordt een groepsfoto gemaakt van elk dweilorkest en na een klein muzikaal intermezzo op dit schip wordt daarna ook de dorst gelest!!

Sneek is met recht een waterstad; het grote aantal grachten en bruggen is daar het bewijs van.  Het Schaapmarktplein – één van de speellocaties – is in feite een overkluizing van het water dat hier vroeger stroomde. Op het plein spelen we naast het standbeeld van de Sneker mr. Pieter Gerbrandy, de minister-president van Nederland in Londen in de Tweede Wereldoorlog. Uit piëteit is het standbeeld 10 centimeter langer dan Gerbrandy in werkelijkheid was.

Om van de ene naar de andere speellocatie te komen vervoeren we jullie door Sneek langs haar vele monumentale panden. Een speciaal plekje heeft Weduwe Joustra. Al sinds 1864 wordt door dit bedrijf de enige echte Friese Beerenburg gedestilleerd. Anjenette Joustra begon toen aan het Kleinzand. Ze maakte de Beerenburg met kruiden én het receptuur van Hendrik Beerenburg uit Amsterdam, onder de naam ‘Weduwe Joustra Beerenburg’. Nu 150 jaar later maakt de achter-achter-achter-kleindochter nog steeds dezelfde verrukkelijke Beerenburg, die ook een medicinale werking heeft, want de bijsluiter vermeldt nog steeds: “Het is verstandig iets van dit medicijn in te nemen, voordat men denkt onwel te worden”.  De Weduwe Joustra kan worden genuttigd in de Scharnestraat of te wel tijdens de Sneeker Dweildag genoemd: de Weduwe Joustra Steeg.

Een andere bijzondere locatie in het speelschema is de Wijde Burgstraat, pal tegenover het filiaal van C&A. In 1841 zijn de broers Clemens en August Brenninkmeijer hier hun handel in linnen gestart. Zij sloegen hun voorraad linnen op in een pakhuis, zodat ze niet keer op keer met hun goederen de lange weg naar Westfalen hoefden af te leggen. De geboorte van C&A is een feit; het begin van een lange familiehistorie die doorloopt tot de dag van vandaag. Nu met duizenden filialen over de gehele wereld. Bij de eerste kledingzaak van C(lemens) & A(ugust) Brenninkmeijer staat het standbeeld van de rondtrekkende Duitse lapjeskoopman Brenninkmeijer, die met een boerin zaken doet. 

In de Kleine Kerkstraat laten we de muzikanten spelen voor de Cellulaire Gevangenis gebouwd in 1841. Gelukkig heeft de tegenwoordige Sneker meer behoefte aan muziek dan aan een gevangenis. In 1922 werd deze gesloten en sinds tientallen jaren is er een discotheek gevestigd. Tijdens de vele evenementen in Sneek, waaronder de Sneeker Dweildag, wordt er ook buiten muziek gemaakt.

Een speciale locatie is zeker ook de hoek van de Leeuwarderweg en de 1e Oosterkade, waar café ’t Ouwe Vat is gevestigd. Op deze plek verzorgde de Blauhúster Dakkapel in 2012 na 40 jaar musiceren haar laatste Sneekweek-optreden. Ter gelegenheid daarvan bood De Putkapel een fraaie plaquette aan die is bevestigd aan de buitenmuur van ’t Ouwe Vat, met de tekst:

 

“Massaal deinden we mee op jullie muziek,

40 jaar lang kippenvel,

Hier in de Sneekweek voor groot publiek,

Bedankt Blauhúster Dakkapel.”

We wensen jullie heel veel plezier in Sneek!